Het kiemremmer middel Chloorprofam mag vanaf 2021 niet meer worden gebruikt

Alternatieve kiemremmers hebben veel beperkingen en een succesvolle kiemremming is niet gegarandeerd

Bewaarseizoen 2020-2021 wordt een seizoen met diverse partijen aardappelen met kiem. Dat voorspelt Erwin Boogaard, teeltspecialist Akkerbouw bij Agrifirm.

Chloorprofam mag na 8 oktober 2020 niet meer worden toegepast. Aardappelverwerkers hebben in hun contracten laten opnemen dat telers het voor bewaarseizoen 2020-’21 niet meer mogen toepassen en dat telers hun schuren moeten reinigen voor inschuren.

Kiemremmers die komend bewaarseizoen wel te gebruiken zijn:

– 1,4SIGHT

– Biox-M

– Argos

– Ethyleen

 

1,4SIGHT

heeft als actieve stof 1,4-dimethylnaftaleen en is in feite een kiemrustverlenger. De stof komt van nature voor in de aardappel. De werking ervan is prima. 1,4SIGHT is een gas en bestaat niet uit fijne kristallen zoals Chloorprofam.

Vanwege de gasvorm verdeelt 1,4SIGHT zich uitstekend door de partij. 1,4-dimethylnaftaleen is een vluchtige stof, het dampt weg uit de schil. Het concentratieverschil zorgt voor de opname. De schuur moet wel voor minstens 40% gevuld zijn, omdat anders te veel gas naar loze ruimtes gaat en het resultaat kan tegenvallen. De schuren moeten kiervrij zijn en bij voorkeur niet te veel loze ruimte voor en boven het product bevatten.

Behandeling: verneveling met een koud of hotfog resonator met één sproeier of de Synofog. Alle andere toepassingen zijn gevaarlijk/brandbaar.

De adviesdosering bedraagt 20 ml per 1.000 kg aardappelen met maximaal 6 toepassingen met een tijdsinterval van 28 dagen. Goede partijen kunnen toe met een lagere dosering.

De veiligheidstermijn bedraagt 30 dagen waardoor tijdig gestopt moet worden met nevelen/ gassen. Zit er eenmaal een kiem op de aardappelen dan wordt het tegengaan van kiemen met 1,4SIGHT een stuk lastiger.

 

Biox-M

is een kiemremmer van etherische olie op basis van groene munt en heeft derhalve een kenmerkende muntgeur. Hoewel de geur indringend is, lijkt het de smaak van de aardappel niet aan te tasten.

Biox-M wordt sinds enkele jaren in biologische aardappelen als kiemremmer toegepast. Voor Biox-M worden in tegenstelling tot 1,4SIGHT geen voorwaarden gesteld aan de vullingsgraad van de box. Voor een goed resultaat moeten de aardappelen wel vocht- en condensvrij zijn.

Groot voordeel van Biox-M is dat het kleine kiemen kan afbranden, zelfs nog beter dan het inmiddels verboden Chloorprofam. Biox-M heeft een maximale dosering van 390 ml per 1.000 kg aardappelen per bewaarseizoen. Voor de eerste gasbeurt komt dit neer op circa 90 ml en voor elke gasbeurt daarna 30 ml, met maximaal 11 gasbeurten.

Tussen elke gasbeurt moet minimaal drie weken tijd zitten. De veiligheidstermijn van Biox-M bedraagt 12 dagen. Er geldt geen maximale residulimiet (MRL) na toepassing. Biox-M kan alleen met een BTS Resonator Hotfog A3 of een Synofog worden verneveld, niet met een Swingfog of Pulsfog, want dan vat de etherische olie vlam.

 

Argos

is een kiemremmer van etherische olie op basis van sinaasappelolie. Argos is enigszins vergelijkbaar met Biox-M. De dosering ligt echter wel flink hoger, namelijk 100 ml per ton aardappelen en dat om de drie weken. Biox-M kan meestal toe met langere intervallen.

Argos voorkomt net als Biox-M de vorming van nieuwe cellen en is in staat om kiemen af te branden. Een voordeel: Argos krijgt waarschijnlijk geen MRL en geen veiligheidstermijn.

Tussen elke gasbeurt moet minimaal drie weken tijd zitten. Er geldt geen maximale residulimiet. Argos kan net als bij Biox-M alleen met de BTS Resonator Hotfog A3 of Synofog worden verneveld, omdat met een Swingfog of Pulsfog de etherische olie vlam vat.

Bron: https://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/2020/3/In-bewaarseizoen-2020-21-vaker-aardappelen-met-kiem-556643E/

Hotfog Resonator A3

Onderzoek: Oppervlaktebehandeling en luchtzuivering zorgen voor langere houdbaarheid van voeding

Virussen, bacteriën en schimmels verwijderen

Besteman Techno Support (BTS) gaat in samenwerking met andere bedrijven behandelingsvloeistoffen inzetten bij problemen met virussen, bacteriën, schimmels en gisten op harde oppervlakten. Deze vloeistoffen zijn gemaakt op basis van organische fruitzuren, waarvan antibacteriële en kiemreducerende werkingen bekend zijn. De vloeistoffen laten geen residu achter.

BTS kan ook zorgen voor de techniek van desinfectie in de bewaarruimten of cellen.

De gebruikte vloeistoffen bestrijden ziekteverwekkende bacteriën op een natuurlijke manier en bieden vrijwel alle denkbare oplossingen voor schimmels en virussen. De producten dragen bij aan de verbetering van de voedselveiligheid. Ook voor de AGF-sector geldt dat BTS maatwerk kan leveren om de beste kwaliteit te bereiken voor alle hygiëne aspecten binnen het bedrijf.

Informatie

– Reinig na gebruik de tank en de zuigleiding met schoon en heet water zodat de middelen in de sproeier niet kan bezinken.

– Laat uw BTS RLVM op tijd nakijken. Voor meer informatie druk op onderhoud prijs informatiedruk op “onderhoud prijzen”.

– Uw bewaarcel vakkundig met een biologische desinfectant laten desinfecteren? “Bel of Mail voor een afspraak”.

– Fijnstof “onderzoek WUR“. De BTS RLVM of Hygrofan tegen fijnstof.